Greeploze keuken of keuken met grepen: welke moet ik kiezen?

De functionele en esthetische mogelijkheden van SieMatic keukens zijn eindeloos. De enige grenzen zijn die van uw eigen verbeelding. Het ontwerpen begint met uw wensen, keuzes en persoonlijkheid. Graag geven we u een aantal tips om u te inspireren en te helpen bij het maken van de juiste keuzes voor uw keuken op maat.

Het minimalistische concept

Men gaat er vaak van uit dat een hedendaagse designkeuken per definitie een zo strak mogelijke en minimalistische keuken is. Dit minimalisme uit zich in alle aspecten van de keuken, van de strakke fronten, schuifdeuren om de apparatuur te verbergen en de afwezigheid van grepen. Echter, iedere woning en ieder gezin is anders, dus wat voor de ene de perfecte minimalistische keuken is, is wellicht net niet waar iemand anders van houdt. Hoewel men vaak aan een greeploos design denkt bij een minimalistisch keukenontwerp, zijn er ook tal van mogelijkheden om een eigentijdse keuken te creëren mét design grepen. 

Moderne en stijlvolle handgrepen

Grepen zijn zeker niet ouderwets, en zijn dus zeker op hun plaats in een moderne, stijlvolle keuken. SieMatic heeft daarom handgrepen ontworpen die niet alleen functioneel, maar ook vol karakter zijn. U kunt deze grepen zien als een sieraad voor uw moderne nieuwe keuken. De decoratieve, maar functionele, accessoires zijn voor sommigen een must-have in de keuken. SieMatic interieurontwerpers creëren de meest harmonieuze contrasten met bijvoorbeeld houten fronten en metalen grepen, of door het spelen met de vorm van de grepen en de andere keukenelementen. 

We zien dan ook twee contrasterende trends op dit moment, de ene voor greeploze keukens, de andere voor tijdloze handgrepen in een uniek design.

De esthetiek van een greeploze keuken

De greeploze keuken, met zijn horizontale en verticale greepuitsparingen, krijgt zijn karakter door de strakke rechte lijnen en zachte schaduwen. U heeft hierdoor weinig decoratieve details nodig. Het architectonisch lijnenspel dat ontstaat door het greeploze concept is eenvoudig en stijlvol en komt juist nog beter tot zijn recht door de minimalistische vormgeving van de keuken in zijn geheel. 

De SLX greeploze keuken

Het SieMatic SLX concept bestaat niet alleen uit strakke greepuitsparingen, maar ook uit geïntegreerde ledverlichting. Die legt het accent op de geometrische vormen van de greeploze lades en kasten en creëert een rustgevende en romantische sfeer in de keuken. Zowel de intensiteit als de kleurwarmte van de ledverlichting kan worden aangepast aan uw humeur, smaak en het moment van de dag.

Het push-to-open concept

Het is ook mogelijk voor een Push-to-open systeem te kiezen, voor een nog strakker en minimalistischer resultaat. De afwezigheid van handgrepen en greepuitsparingen resulteert in een futuristisch design dat ook nog eens zeer praktisch is. Zo opent u zonder problemen uw laden en kasten wanneer u uw handen vol heeft, wat natuurlijk in de keuken regelmatig het geval is. 

Dankzij de AntiPrint-coating van SieMatic heeft u ook geen last van vette vingerafdrukken op uw keukenkasten en lades met push-to-open systeem. Zo blijft uw keuken makkelijk te onderhouden.

Wilt u de prachtige afwerkingen en geïntegreerde ledverlichting van dichtbij bekijken, of bent u nieuwsgierig naar het push-to-open systeem? U bent van harte welkom een greeploze keuken in Amsterdam te bezoeken, in onze luxe Flagship Store. 

De voor- en nadelen van greeploze keukens

In functioneel opzicht is een greeploze keuken zeer gemakkelijk in het dagelijks gebruik. De greepuitsparingen van de SLX keuken bevinden zich op de hele breedte van de lade of kast waardoor u uw keukenmeubel zonder te kijken opent. De uitsparingen voelen aangenaam aan, en zijn uiteraard ook zeer discreet. Daarnaast is de geïntegreerde ledverlichting, mocht u hiervoor kiezen, een groot voordeel. Zo maakt u ‘s avonds of ‘s morgens vroeg bijvoorbeeld alleen gebruik van de verlichte greepuitsparingen en wat zachte verlichting boven het werkblad, om uw ogen rust te bieden. Tijdens het koken of het eten aan het keukeneiland maakt u gebruik van stijlvolle extra verlichting.

Het enige (kleine) nadeel van greepuitsparingen is dat het qua schoonmaken iets meer tijd kost. Uiteraard heeft het SieMatic team een aantal tips voor u om het schoonmaken van uw greeploze keuken zo makkelijk mogelijk te maken.

Een keuken met push-to-open systeem is juist extra makkelijk schoon te maken, onder andere dankzij de AntiPrint-coating. Het design is minimalistisch, strak en past bij zowel industriële, urban chic en Mondial keukens. 

Op esthetisch vlak verzacht u met een greeploze keuken bepaalde lijnen waardoor andere juist versterkt worden, en beter tot hun recht komen, zoals die van uw werkblad en wandpanelen. 

Ook is het mogelijk een speels lijnenspel te creëren, door het combineren van kasten en lades met horizontale en verticale greepuitsparingen voor het ondermeubel, en kasten met push-to-open systeem voor de bovenkasten bijvoorbeeld.

De esthetische voordelen van handgrepen

Handgrepen zijn een opvallende toevoeging aan uw keukenmeubels, en voegen volume toe aan het keukendesign. Hoewel het minimalistische concept er iets mee wordt afgezwakt, maakt een sierlijke handgreep opvallende contrasten in kleur, materiaal en afwerking mogelijk. De harmonie tussen de verschillende contrasten in de keuken is hetgeen dat uiteindelijk voor het karakter en het algehele ontwerp zorgt. In de SieMatic Urban stijlwereld wordt bijvoorbeeld gewerkt met een matzwarte handgreep voor een enigszins industriële vintage-look. In combinatie met houtfineer fronten, een marmer werkblad en verse kruiden in de SieMatic kruidenbak, ontstaat er een bijzondere, warme en smaakvolle sfeer. 

Grafische handgrepen met metaalafwerking zijn geraffineerde designelementen dankzij hun gedetailleerde ontwerp, ergonomische greep en materiaaleigenschappen. Kortom, het zijn zeer aantrekkelijke blikvangers voor uw keuken. 

Voor de nieuwe SieMatic Mondial stijlwereld is er ook veel aandacht besteed aan het ontwerpen van een exclusieve handgreep. Deze is gemaakt van geborsteld brons, dat is afgestemd op het nieuwe omkaderde front. Het design is elegant, verrassend en ligt zeer fijn in de hand. Wanneer u een front kiest in een soortgelijke kleur als de nieuwe handgreep, is het effect minimalistisch. Met een contrasterende kleur wordt de handgreep een zeer opvallend designdetail. Alles is mogelijk, en de keuze is aan u.

De voor- en nadelen van keukens met handgrepen

Handgrepen zijn esthetisch en stijlvol. Ze geven uw keuken een eigen persoonlijkheid en maken verschillende contrasten mogelijk. Daarbij zijn er mensen die het gebruik van een greep nu eenmaal fijner vinden dan dat van een push-to-open systeem of een greepuitsparing. 

Omdat er tal van mogelijkheden zijn op het gebied van handgrepen dankzij de uitgebreide SieMatic collectie, ontstaan er nog meer manieren om uw keuken te personaliseren. 

Het nadeel van handgrepen? Dat is er eigenlijk niet.