Keukenkleuren 2023: ontdek de trends en kies de kleur die het beste bij uw lifestyle past

Wat zijn de kleurtrends voor de keuken in 2023? Veel mensen stellen zich deze vraag wanneer ze een nieuwe woning kopen of toe zijn aan verandering in huis. En dat is terecht. Kleuren hebben namelijk een grote invloed op onze stemming, maar ook op de sfeer in huis. De juiste kleuren inspireren en motiveren ons dagelijks. Daarom is het zo belangrijk dat ze passen bij onze leefruimtes, vooral nu we steeds vaker open keukens zien die niet meer alleen tijdens het koken gebruikt worden.

Het ontwerpen of renoveren van uw keuken is een investering. Het is de bedoeling dat een keuken lang meegaat en dat u er al die tijd volop van geniet. Daarom is het essentieel om vooraf goed na te denken over de kleuren van de keuken. In hoeverre passen de voornaamste trends voor 2023 bij deze manier van ontwerpen? Welke kleurencombinaties zijn in 2023 aangeraden voor een tijdloze maar vooral stijlvolle keuken?


De voornaamste keukentrends voor 2023

In de interieurdesignbranche zien we dit jaar de opkomst en het succes van kleuren die aansluiten bij het concept van een keuken op maat. Men kiest graag voor tijdloze kleuren en tinten voor de frontpanelen van de keukenkasten en -meubels. Kussens, gordijnen of schilderijen zijn gemakkelijk te vervangen, maar dat geldt niet altijd voor keukenmeubelfronten.

Wat is de meest trendy keukenkleur? Pasteltinten zoals abrikoos, lavendel en roze; en de expressieve groen- en blauwtinten hebben de laatste tijd hun intrede gedaan. Eerst werd het mooie roze vooral gebruikt voor accessoires, linnengoed en bankstellen. Nu is het tevens een populaire kleur voor keukens. De zachte roze tinten zijn relatief subtiel, waardoor ze niet te dominant zijn. Tegelijkertijd geeft u een poederroze keuken een originele touch door het gebruik van mauve accenten. Het resultaat is een leefruimte die modern, elegant en stijlvol aanvoelt.

Keukenkleuren combineren: onverwachte combinaties

Wanneer u een groene kleur, zoals bijvoorbeeld jade, kwartsiet groen of kaviaar in uw keuken toepast, creëert u een fris en verrassend resultaat. Bovendien zorgen deze tinten voor een link met de natuur in een design dat past bij de sfeer van de ruimte en de emoties van het gezin. De groene keuken initieert zodoende een nieuwe stroming in de binnenhuisarchitectuur. Deze tinten openen namelijk de weg naar andere opvallende combinaties.

Een voorbeeld hiervan is het gebruik van terracotta-rood. Dit is een licht bruinrood, sterk maar niet te intens qua kleurzuiverheid. Het is al jaren een zeer populaire kleur voor het interieur, maar in 2023 zullen we de warme tint ook in veel keukens tegenkomen. Ook geel kan een mooie kleur zijn voor uw nieuwe keuken. We zien tegenwoordig gele tinten die zonniger zijn dan het mosterdgeel dat enkele jaren geleden veel werd gebruikt. De zonnige tint belichaamt een positieve en gastvrije sfeer.


Keukentrends 2023: tijdloze kleuren en tinten

Zoals we eerder schreven, is het altijd aan te raden om tijdloze kleuren te kiezen waar u jarenlang van zult genieten. Deze combineert u met kleuraccenten door het toevoegen van accessoires die makkelijk te vervangen zijn, zoals gordijnen, theedoeken, servies en kleine schilderijen of kunst. 

Fluweelachtig grijs, lichtgrijs, donkergrijs, grafietgrijs of een nieuwe trendy kleur oestergrijs behoren tot de meest gewaardeerde tijdloze kleuren voor 2023. Deze is uitermate geschikt voor degenen die graag een zeer neutrale, tijdloze basistint willen. Voor een extra luxueuze uitstraling en sfeer zijn matte of juist glanzende grijze accenten zeer geschikt. Hiermee onderscheidt u uw keuken tevens van andere leefruimtes waarin u grijs als basiskleur gebruikt, terwijl deze toch feilloos in elkaar overlopen.

Fluweelachtig grijs, lichtgrijs, donkergrijs, oestergrijs of zelfs grafietgrijs: elke tint past bij een andere sfeer, lifestyle en emotie. Grijs is daarom de ideale kleur voor het op maat maken van uw keuken, zodat deze feilloos bij u en uw gezin en woning past. Vaak kiest men ervoor het grijs te combineren met een levendige kleur voor nog meer persoonlijkheid en een tijdloos resultaat. Zo voorkomt u namelijk een al te monochroom aspect. Daarnaast is het correct combineren van keukenkleuren een must voor een gepersonaliseerde leefruimte waarin elk detail tot zijn recht komt.

Keukenkleuren 2023: grijs als verbindende factor

Grijs is een intermediaire kleur. Het fungeert als een overgang tussen verschillende andere kleuren in de keuken, maar ook in de andere leefruimtes van het huis. Grijs kan bijvoorbeeld worden gecombineerd met wit, zwart of beide om een sterk contrast te creëren. Maar in de wereld van het combineren van keukenkleuren is in 2023 alles mogelijk. Daarom is het uiterst belangrijk niet alleen naar uw keuken te kijken tijdens het ontwerpen, maar ook naar uw eetkamer, woonkamer en andere leefruimtes. Door afgewogen keuzes te maken qua kleuren en tinten creëert u een harmonieus resultaat.

Dit is met name het geval omdat niet mag worden vergeten dat keukenmeubelen in de architectuur dienen te worden geïntegreerd. Bovendien versterkt de kleurkeuze voor de wanden, vloeren en werkbladen van de keuken de verschillende contrasten. Het is daarom essentieel altijd naar het geheel te kijken, en niet alleen naar de details. Zowel grote als kleine oppervlakken, meubels, accessoires en details zijn van invloed op het uiteindelijke resultaat.

Keuken kleuren combineren: kies drie harmonieuze tinten

De interieurarchitect of keukenontwerper die u helpt bij het ontwerpen van uw nieuwe keuken heeft als taak een harmonieus geheel te vormen dat aansluit bij al uw wensen. Zoals u zojuist heeft gelezen, is het combineren van de juiste kleuren uiterst belangrijk. Dit is dan ook één van de focuspunten van de interieurarchitect. In de meeste gevallen kiest men voor een combinatie van drie keukenkleuren. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de volgende opties te kiezen: 

  • Poederroze als accentkleur: de zachte kleur zorgt voor een rustgevende sfeer.
  • Een grijstint als basiskleur: deze is makkelijk te combineren met andere kleuren en accessoires.
  • Een levendige kleur voor meer kracht en persoonlijkheid, en om uw keuken net dat extra luxueuze tintje te geven. Deze kleur wordt vaak gebruikt voor een mooie schaal, vaas of andere designelement, dat een prominente plek krijgt in uw nieuwe keuken. Rood en geel zijn in 2023 de nieuwste kleuren ervoor.

De laatste jaren zijn metalen accenten in de keuken steeds gebruikelijker geworden. Enerzijds zijn er de zogenaamde ‘koude’ accenten, zoals geborsteld aluminium of chroom, voor een moderne en strakke look. Anderzijds zijn er de warmere accenten zoals brons, goudbrons of messing, die perfect bij onder andere een moderne industriële inrichting passen. Al deze metalen accenten zijn te combineren met de basis of trendkleuren van 2023.

Of u nu kiest voor een trendy kleur of een tijdloze look, het belangrijkste is dat u een keuken ontwerpt die zowel bij u als bij de rest van uw interieur past. SieMatic keukenadviseurs bij u in de buurt helpen u graag uw wensen en lifestyle te vertalen naar een prachtig keukenontwerp.