Drie oplossingen voor een keuken met kookeiland

De beste tips voor een keuken met kookeiland! Creëer een geheel nieuwe leefruimte met deze drie opties aangeraden door onze keukenarchitecten. 

De woonkamer, eetkamer en open keuken worden steeds vaker samengevoegd zodat er een heerlijke leefruimte ontstaat. Een keuken met kookeiland is dan ook de perfecte oplossing voor een dergelijke ruimte. Het vrijstaande eiland in de keuken dient als afscheiding tussen het gedeelte waar je de maaltijden bereidt en waar je je gasten ontvangt. Het grootste voordeel is dat degene die kookt contact blijft houden met degenen die aan tafel zitten.

De beste opties voor een keuken met kookeiland

Het kookeiland wordt vaak parallel aan de muur geplaatst, zodat de kok zich alleen maar hoeft om te draaien om zich van het aanrecht aan de muur naar het eiland te verplaatsen. Een eiland kan op verschillende manieren worden ingedeeld en gebruikt. Hieronder geven we je drie handige manieren om optimaal gebruik te maken van je keuken met eiland.

Kookeiland als werkblad en opbergmeubel

Het kookeiland in de keuken kan een samenstelling van opbergmeubels zijn met een compleet aanrechtblad: zeer praktisch voor de bereiding van je gerechten en het opmaken van de borden! Dit is de meest logische optie indien het aanleggen van elektriciteit- en watervoorzieningen niet mogelijk is of te ingewikkeld.

Hierbij kun je de zijkant van het eiland met gesloten opbergkastjes richting de keuken plaatsen. Zo haal je makkelijk je borden en andere keukenaccessoires uit de kastjes tijdens het koken. De kant die richting de woonkamer staat dient in dit geval mogelijk als bar: het blad is een stukje verhoogd zodat er ruimte ontstaat voor het plaatsen van krukken. Deze gezellige indeling van je keukeneiland bewijst wat recente onderzoeken aantonen: de keuken is inderdaad de plaats waar familie en vrienden samenkomen.

Kookeiland met kookplaat

Het kookeiland kan tevens het gedeelte zijn waar je kookt. In dit geval wordt de kookplaat in het eiland verwerkt. Hierbij moet je wel rekening houden met de afzuigkap. Ons keukenadvies is een afzuigkap te plaatsen die in het keukenblad verdwijnt wanneer je deze niet gebruikt. Een afzuigkap aan het plafond of in een verlaagd plafond behoort ook tot de mogelijkheden, afhankelijk van de aanwezigheid van een luchtafvoerkanaal en de hoogte van het plafond. Er zijn tal van opties voor een prachtige keuken met eiland.

Kookeiland met wasbak

Het kookeiland kan ook de ideale plaats zijn voor al het voorbereidend werk in de keuken, zoals het wassen en snijden van groenten. In dit geval is een waterafvoer noodzakelijk zodat er een wasbak geplaatst kan worden. Ook wordt er vaak een vaatwasser naast de wasbak geïnstalleerd. Zo spoel je je vaat na het koken af en plaats je deze meteen in de vaatwasser, zonder ook maar een stap te zetten. Dit maakt je keukeneiland heel functioneel.