Een design woonkeuken als smaakmaker voor het hele woninginterieur

Een keuken om in te leven

Een keuken als integraal design element voor de inrichting van de rest van het huis. Zo lijkt het geval te zijn in deze stadsvilla in Bennebroek. In de open L-ruimte worden leven, wonen, koken en samenzijn heerlijk geïntegreerd.

De doorkijkkeuken

Als de keuken een integraal onderdeel wordt van leven wordt het een design meubel. Het is niet meer die klassieke plek om te koken, maar wordt één van de elementen die smaakbepalend is voor het hele interieur.

In dit geval is de centrale omvangrijke patio het bepalende decor voor iedere leefruimte in het huis. Met de rijke lichtinval, een schuifpui die volledig open kan en de uniforme vloer, wordt het gevoel gecreëerd dat de ruimtes van binnen en buiten in elkaar overlopen.

Dat gevoel wordt versterkt door de centrale doorkijkhaard die daarmee een zeer verbindende factor wordt. Het geheel wordt daarmee een space die clean, fris en strak is en een decor is van een kunstzinnige, kleurrijk en textuurrijk leven.

Op smaak gemaakt

De keuken als designmeubel heeft alles te maken symbiose met de omgeving en goede smaak. Dat gaat om een holistische aanpak van interieurdesign waardoor het kookeiland, door middel van de vorm, positionering, het kaderfront en de materiaalkeuze, een artistieke waarde geeft aan de ruimte.

De matgeborstelde metalen fronten bijvoorbeeld, met glanzende randafwerking, in combinatie met het gewalste stalen werkblad en zijwanden bepalen de lichtinval. Dat trekt op subtiele manier de aandacht en creëert een interessant kleurenpallet, dat verandert door de dag. Deze metaaltonen integreren vervolgens mooi met de matte grijze gietvloerafwerking.

Koken als een Chef in een woonkeuken met kookeiland

Die herhaling van materiaaltonen is ook terug te vinden in de Gaggenau apparatuur, de RVS accessoires en Wave afzuiging. Die laatste verdient extra aandacht want, ondanks het aanwezige karakter van het kookeiland, is het ontwerp van de afzuigconstructie volledig geïntegreerd met een bewuste dubbelfunctie.

Het geeft zowel het gevoel van een klassieke keuken van een chef, als een chique, artistieke en industriële vertaling naar de algehele woonbeleving.

Versterkende elementen

Door de kiezen voor een natuurlijke, Japandi-stijl kleur ontstaat een subtiel contrast. De stijlvol ingebouwde hoge- en vakkenkasten tegen de achtermuur creëren een warme tegenstelling met het kookeiland. Op die manier krijgt deze eet-, doe- en leefruimte binnen het geheel precies z’n eigen smaak.

Met de integratie van de gestucte open vakken straalt deze woonkeuken met kookeiland een huiselijke sfeer uit. De koffiecorner maakt die sfeer volledig af. Omdat de dichte hoge kasten in de zijwand zijn geplaatst en zwevende wandkasten laag achter het eiland zijn geplaatst, krijgt het geheel een luchtig en overzichtelijk karakter.

De wellevende balans

Met oog voor detail en goed gevoel voor kleur hebben de bewoners van deze villa een aangename sfeer weten te creëren voor een fluïde leven. Er is een wellevende balans gevonden tussen rust en dynamiek, achtergrond en voorgrond en openheid en scheiding.

Sprekende en meer expressieve elementen werken hierin samen in harmonie. Het keukendesign is hierin naadloos geïntegreerd, waardoor de woning een stijlvol functioneel en rijk karakter heeft gekregen en daardoor perfect is om in te leven en te zijn.

Credits: Robert Dodd photography
https://www.robertdodd.nl/