Shanghai en de roaring twenties:
Foto expositie Milette Raats

Vernissage zondag 4 september, 12.00 – 17.00 uur

SieMatic aan het Vondelpark is een plek waar de mooie dingen (het moderne en het klassieke) van het leven samenkomen. Daar hoort niet in de laatste plaats kunst bij. 

Vanaf heden is de serie NOW IS GOOD 现在很好 van Milette Raats te zien in het fraaie herenhuis. De expositie van Milette Raats is sinds lange tijd weer de eerste tentoonstelling in deze ruimte. In de expositie staat de fotoreeks NOW IS GOOD 现在很好 centraal, die Milette Raats in 2018 creëerde in Shanghai. Daarnaast hangt ook ander werk van Raats tussen de keukens.

De hoofdserie NOW IS GOOD is geïnspireerd op de hoogtijdagen van het Chinese mondaine metropool Shanghai ten tijde van de ‘roaring twenties’. Shanghai was een plaats waar gevaar raakte aan onvoorstelbare mogelijkheden. Nu nog zijn daar de gevolgen zichtbaar en merkbaar. Deze serie heeft een link met de nieuwe serie van SieMatic waar kleur en expressie centraal staat.

Ontmoetingen onderweg

Spontane ontmoetingen onderweg met mensen staan centraal in het werk van Milette. Deze modellen, de precisie in keuze van decor en enscenering zijn primaire onderdelen van de fotografie van Milette Raats. Dit wordt met zowel analoge als digitale apparatuur vastgelegd. In haar ‘tableaux vivants’ speelt ze intuïtief met elementen uit verschillende tijdperken. De beelden lijken haast een fragment uit een film, een verhaal dat even is stopgezet.

Internationaal toonaangevend fotograaf

Milette Raats (1971) staat naast haar autonome werk ook bekend om haar opdrachtwerk in portretten. Haar autonome werk is meerdere malen genomineerd en ze exposeert zowel nationaal als internationaal, met als hoogtepunten: New York International Photofestival Photoville , Headon Photofestival in Sydney, Nederlands Fotofestival Naarden, Designmarch in Reykjavik, Cicterna Art Gallery in Moskou, Sirius Gallery in Tokio en in 2019 in de Hermitage Amsterdam met het project ‘Hollandse Meesters Herzien’. In 2015 verwierf het Amsterdam Museum drie werken voor de vaste kunstcollectie. Daarnaast werkt Raats onder andere als huisfotograaf bij de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en Kunst. Ook is ze vaste fotograaf van de werkbezoeken van Zijne Majesteit de Koning in het kader van de wetenschap.

U bent van harte welkom!